بهینه سازی سایت – مهم ترین عامل عامل بهبود بخشی و ارتقاء سطح کیفیت و عملکرد وب سایت و افزایش بازدهی و سودآوری در تجارت الکترونیک (e-commerce) : بهینه سازی سایت چیست ؟ بهینه سازی سایت (که گاهی با عنوان "بهینه سازی میزان کانورژن" (Conversion rate Optimization) نیز نام برده می شود) در واقع پروسه ایست که در آن وب سایت خود را به طور سیستماتیک هم از نظر عملکرد و هم از نظر کیفیت بهبود و ارتقاء می بخشیم تا بتوانیم با استفاده از آن به اهداف تجارت الکترونیک خود دست یابیم . لازم به ذکر است که در طراحی سایت ، بهینه سازی و سئو (SEO) دو مبحث متفاوت از هم هستند و می توانید از طریق سایر مقالات آموزشی موجود در وب سایت درباره مبحث سئو سایت نیز اطلاعات بیشتری کسب کنید .
چگونه وب سایت را بهینه سازی کنیم ؟
فرآیند بهینه سازی سایت تقریبا از قواعد یکسانی همانند بهینه سازی میزان کانورژن پیروی می کند . در واقع گاهی حتی هر دو فرآیند را یکسان تلقی می کنند . با دنبال کردن فرآیند زیر به طور مستمر و مداوم ، می توان در بلند مدت به خوبی یک وب سایت را بهینه سازی کرد :
این پروسه از انجام گام های زیر تشکیل می شود :
1. طرح ایده ها – تمام اجزاء و بخش های وب سایت خود را تجزیه و تحلیل کنید و با مرور تحلیل های خود نقاط ضعف وب سایت خود را پیدا کنید . بازخوردهای کیفی از جانب بازدیدکنندگان و کاربران سایت را جمع آوری کنید و بررسی کنید که چرا آن ها در صفحات وب سایت شما کاربری ندارند و آن ها را ترک می کنند . باید به تمام دلائل احتمالی آن فکر کنید و یک برنامه ریزی دقیق و درست و برای بهینه سازی سایتتان انجام دهید تا مشکلات ضعف عملکرد سایت را برطرف سازید .
2. اولویت بندی – پس از تحلیل بخش های ضعیف سایت و تهیه فهرستی از نقاط ضعف آن ، حال باید بنا به ترتیب اهمیت آن ها ، مراحل بهینه سازی را اولویت بندی کنید . این اولویت بندی می تواند بر اساس مواردی چون تاثیر بیشتر در بهبود عملکرد سایت ، راحتی و سرعت بیشتر در برطرف سازی آن مشکل ، ... و سایر موارد موثر بر افزایش جذب کاربر برای سایت باشد .
3. تست بهینه سازی – تست و آزمایش کارهایی که طی پروسه بهینه سازی سایت انجام داده اید گام بعدی است . پس از انجام تست ، تغییراتی که منجر به بهبود عملکرد سایت شده اند را حفظ کرده و ارتقاء می بخشیم و در مقابل تغییراتی که تاثیر چندانی در بهینه شدن سایت نداشته اند را لغو می کنیم .
4. تحلیل تست های انجام شده – اطلاعات به دست آمده از تست هایی که انجام داده اید را مورد بررسی قرار دهید تا ببینید که آیا تغییراتی که انجام داده اید واقعا در بهینه سازی سایت موثر واقع شده است یا خیر . با پیاده سازی و اعمال تغییرات موثر ، میزان کانورژن سایت خود را بالاتر می برید و برطرف سازی هر کدام از نقاط ضعف سایت شما را یک گام به رسیدن به موفقیت در تجارت الکترونیک نزدیک تر می سازد . دقت لازم را داشته باشید که در بررسی اطلاعات تست موردی را فراموش نکنید .
5. وب سایت خود را بهینه سازی کنید – حال وقت پیاده سازی تغییرات موثر است . تست های موفق را تقویت کنید و از تست هایی که ناموفق بودند تجربه کسب کنید . فراموش نکنید که بهینه سازی سایت یک پروسه مستمر و مداوم است که در طول زمان و بلند مدت بازدهی و نتیجه مثبت خودش را نشان می دهد .
چرا بهینه سازی سایت اهمیت دارد ؟
بهینه سازی سایت مهم است چرا که با داشتن وب سایتی بهینه ، برای کاربران و بازدیدکنندگان سایتتان یک تجربه کاربری (UX) موفق و مناسب فراهم می کنید و آن ها را به طور دائم جذب وب سایت خود می سازید . وقتی کاربری به سایت شما مراجعه می کند انتظار دارد که در آن به سوالی پاسخ دهد ، یا پاسخی برای سوالش بیابد و یا اینکه به طور کلی یک اینتراکشن انجام دهد . وقتی سایت خود را بهینه سازی می کنید ، اینتراکشن های بین سایت و کاربر را برای کاربران سایتتان آسوده و راحت تر می سازید .
برای مثال ، اگر شما یک وب سایت فروشگاهی دارید که از طریق آن محصولات خود را برای فروش گذاشته اید ، می توانید سایت خود را برای جذب خرید بیشتر بهینه کنید . شما می توانید این بهینه سازی را از طریق افزایش میزان کانورژن انجام دهید که بر روی تست سیستماتیک و عملکردی اجزاء مختلف سایت برای رسیدن به این منظور متمرکز است . با بهینه سازی سایت ، وب سایتتان بسیار تاثیر بیشتری بر موفقیت شما در تجارتتان خواهد داشت . یک وب سایت تجاری موفق می تواند با افزایش مشتری های شما و بالا بردن میزان خرید از فروشگاهتان درآمد و سودآوری بیشتری برای تجارت شما فراهم کند .
کدام یک از اجزاء و بخش های یک وب سایت را باید بهینه سازی کرد ؟
هر وب سایتی منحصر به فرد است ، پس برای بهینه سازی آن باید بخش های ضروری آن را به تناسب کاربری آن وب سایت بهینه سازی کرد :
1. انتظارات بازدید کنندگان وب سایت شما چه چیزهاییست ؟ به عبارت دیگر ، می خواهند چه کارهایی را از طریق سایت شما انجام دهند ؟ وقتی پاسخ این سوالات را بدانید ، بهتر و دقیق تر می توانید امکانات مطلوب کاربران سایتتان را برایشان فراهم کنید . مثلا اگر سایت شما یک سایت کاریابی است ، باید کاربران از طریق سایت شما به راحتی بتوانند به کاری که در پی آن هستند دست یابند و امکان جستجوی قدرتمندی در سایتتان داشته باشید . و یا اگر سایت معرفی محصول دارید ، باید به گونه ای سایت را طراحی کنید که هر بازدید کننده ای به راحتی بتواند توضیحات مربوط به محصول مد نظرش را پیدا کند .
2. شاخص های عملکرد کلیدی (KPI : Key Performance Indicator) تجارت شما چه هستند ؟ اهداف تجاری شما وابسته به اهداف بازدید کنندگان سایت شماست . با اولویت بندی اهداف تجاری خود ، می تواند به شما کمک کند تا بهتر تشخیص دهید برای بهینه سازی کدام بخش از بخش های وب سایتتان سرمایه گذاری کنید .
حال که اهداف تجاری خود را مشخص کرده اید واهداف بازدیدکنندگان سایتتان را نیز فهمیده اید ، می توانید تعیین کنید که چه اجزائی از سایت شما باید بهینه سازی شود . در ادامه به چند مورد از بخش های رایج که اکثرا برای بهینه سازی سایت ابتدا روی آن ها متمرکز می شوند را نام می برم :
صفحات فرود (Landing Pages) – صفحات فرود به صفحه ای از وب سایت گفته می شود که در بدو ورود بازدیدکننده به سایت با آن صفحه مواجه می شود . فرقی نمی کند که بازدیدکننده از طریق گوگل یا فیسبوک یا لینک دیگری به یکی از صفحات سایت شما وارد شود ، صفحه فرود کاربر به سایت شما برای کاربری که اولین بار است وارد سایت شما می شود بسیار چشمگیر است و با دیدن آن صفحه کاربر تصمیم می گیرد که در سایت شما بماند یا خیر .
بهینه سازی صفحات فرود وب سایت باعث می شود که میزان کانورژن سایت شما به شدت افزایش یابد چرا که بازدید کننده با دیدن آن مطمئن می شود که به جای درستی آمده است و از طریق این سایت می تواند نیازهایش را برطرف کند . البته لازم به ذکر است که نباید صفحات فرود سایت را با صفحه اول سایت اشتباه بگیریم . با مراجعه به آمار آنالیتیکس سایت خود می توانید بفهمید که کاربران بیشترین فرود را در کدام صفحات سایت شما داشته اند تا ابتدا آن صفحات را بهینه سازی کنید .
نکات مهم درباره کانورژن – اگر شما در صفحه ای پر کردن فرم و یا هرگونه عمل دیگری که هر کدام یک کانورژن محسوب می شود را قرار داده اید ، پس انتظار دارید کاربران در حین بازدید از آن صفحه آن کار را انجام دهند . سوالی که مطرح است این است که چند نفر از آن صفحه بازدید می کنند و چند نفر از این بازدیدکنندگان عملیات مد نظر شما را در آن صفحه انجام می دهند ؟ آیا می توانید با تست و بهبود عناصر آن صفحه ، میزان کانورژن آن را بهینه کنید ؟ صفحاتی اینچنینی مانند صفحه ای که برای پر کردن یک فرم طراحی شده است معمولا فرصت های خوبی برای بهینه سازی سایت و همچنین بهینه سازی میزان کانورژن و در نتیجه جذب حداکثری کاربران می باشد .
فرآیند پرداخت – اگر سایت شما فروشگاهی است ، فرآیند پرداخت الکترونیک در سایتتان می تواند یک فرصت بسیار بزرگ برای جذب کاربر باشد و برعکس . مطالعه درباره رفتار کاربران و انتظاراتشان در خرید از یک سایت تجاری با استفاده از درگاه پرداخت الکترونیک می تواند به شما کمک بزرگی در بهینه سازی این فرآیند بکند .
صفحه نخست – این صفحه در واقع یک صفحه فرود ویژه محسوب می شود . اگر چه تمام بازدیدکنندگان سایت شما از این صفحه وارد سایت نمی شوند ، اما قطعا بیشترین حجم ترافیک بازدید از سایت شما از ورود به همین صفحه خواهد بود . بهینه سازی سایت در مرحله اول نیازمند وقت گذاشتن برای بهینه سازی همین صفحه نخست می باشد .
این چند موردی که به آن ها اشاره کردم تنها چند نمونه از بخش های ارزشمند و مهم یک وب سایت تجارت الکترونیک برای بهینه سازی کردن هستند . اما به هر حال شما باید به تناسب اهداف تجاری خود سایتتان بررسی کرده و بخش های مهم آن را بهینه سازی کنید .
چه ابزاری بهترین ابزار برای بهینه سازی سایت هستند ؟
بهینه سازی سایت نیازمند ابزار و راهبرد یکسان همانند بهینه سازی میزان کانورژن است . بهینه سازی سایت یک فرآیند مداوم و طولانی مدت است که با مطالعه و آگاهی از رفتار و عادات بازدیدکنندگان و همچنین تعیین اهداف وب سایتتان امکان پذیر می شود .
چطور می شود بهینه سازی میزان کانورژن را با موفقیت انجام داد ؟
بهینه سازی میزان کانورژن عبارت است از یافتن و برطرف ساختن عوامل مضر و زائد که باعث سردرگمی بازدید کننده در حین کاربری از وب سایت می شوند . یک فرمول ساده برای بهبود میزان کانورژن :
ابزارهای بهینه سازی کیفی – ابزارهایی که در این مجموعه قرار می گیرند به شما کمک می کنند تا بازخورد رفتارهای کاربر در سایت خود را متوجه شوید و بدانید که کارهایی که در سایت شما انجام می دهد به چه دلیلی بوده است . در واقع این ها ابزارهایی هستند برای بررسی اهداف کاربر و فرآیندی که طی بازدید از سایت شما انجام می دهند .
بهترین ابزار بهینه سازی سایت (از نظر کیفی)
کیوآلارو (Qualaroo) – کیوآلارو یک ابزار نظرسنجی آنلاین است که شما را قادر می سازد به صورت real-time (بی درنگ) بازخورد و نظرات کاربران و بازدیدکنندگان سایتتان را جمع آوری کنید . کیوآلارو به شما کمک می کند تا بفهمید چرا کاربر در سایت شما سردرگم شده و یا سایت شما ترک کرده است . نظرسنجی آنلاین و در حین بازدید از سایت یک ابزار کلیدی برای بهینه سازی سایت است .
وب سایت UserTesting.com – این ابزار از تمام فعالیت های کاربر در حین بازدید از سایت شما ویدئو ضبط می کند و با دیدن آن ویدئو شما می توانید تمام مشکلات تجربه کاربری سایت را متوجه شوید . این یک ابزار فوق العاده است !
اینسپکتلت (Inspectlet) – اینسپکتلت هم مانند UserTesting ، تمام مراحل بازدید کاربر از سایت را ضبط کرده و نقاطی که بیشتر مورد توجه کاربر بوده برای شما مشخص می کند . به این طریق شما می توانید یک دید جامع و کامل بر روی عملکرد کاربران سایتتان داشته باشید .
ابزار SurveyMonkey – این ابزار با گرفتن یک نظرسنجی از کاربرانی که عضو وب سایت شما شده اند اطلاعات مفیدی درباره تجربه کاربری آنها در اختیار شما قرار می دهد . همچنین این ابزار قابلیت گرفتن نظرسنجی از طریق ایمیل را نیز دارد .
ابزار Feng-GUI – این ابزار از طریق ردیابی چشم کاربر در صفحات وب سایت شما تمام نقاطی که بر روی آنها چه به صورت بصری و چه با موس خود متمرکز بوده است تحلیل و بررسی و ضبط می کند ! این یک ابزار فوق العاده منحصر و بی نظیر برای برطرف ساختن مشکلات تجربه کاربری سایت و بهینه سازی میزان کانورژن است !
بهترین ابزار بهینه سازی سایت (از نظر کمی)
این دسته از ابزار بهینه سازی برای دادن اطلاعات و آمار درباره اتفاق هایی در وب سایت شما رخ می دهند بسیار کاربردی هستند :
• گوگل آنالیتیکس – Google Analytics
• کیس متریکس – KISS Metrics
• کریزی اگ – CrazyEgg